Levens-Kracht

ADEMWERK

Een 'juiste' ademhaling heeft een ongekend positief effect: zowel fysiek als mentaal

Je leert je adem-kracht kennen en je grenzen voelen.

Er bestaan veel verschillende ademmethodes. Elke methode heeft zijn nut. Op het juiste moment. Bij de juiste persoon.

 

Daarom blijf ik mij verdiepen in alles wat met ademen te maken heeft. Zo kan ik inspelen op wat jij nu nodig hebt. 

Adem je niet zoals het 'moet'? Heb je klachten die (mogelijks) met de ademhaling te maken hebben? Wil je weten of en welke ademtherapie bij jou past? 

Op een intakegesprek bekijken we dit en stippelen we samen onze route uit. 

Intake: € 10 / 30 min. 

Sessie: € 55 / 60 min.

Groepssessies: zie workshops

Buteyko ademhaling

De Buteyko ademhaling heeft niet enkel een positief effect op je ademhaling zelf, maar ook op je immuunsysteem, zuurstoftoevoer en -opname, pH-waarde van je bloed, luchtwegen, hart- en vatenstelsel, stofwisseling, bloedsuikerspiegel, zenuwstelstel en zelfs je hersenen.

 

De Russische Prof. Konstantin Buteyko ontdekte dat de oorzaak van meer dan ca. 200 (welvaarts)ziekten bij een te diepe ademhaling, of chronische hyperventilatie ligt.

 

We ademen veel meer lucht in en uit dan we nodig hebben. Dit ontregelt heel wat processen in ons lichaam. Als we minder ademen en terugkeren naar de natuurlijke ademhaling, verminderen of verdwijnen (de symptomen van) deze ziekten. Begin jaren 1960 ontwikkelde hij zijn ademmethode waarmee hij de ziekten en symptomen t.g.v. een te diepe ademhaling kon terugdraaien of verminderen.

 

Waarom ademen we met zijn allen te diep?

  • Door onze  foutieve overtuiging dat meer ademen gezond is en zorgt voor meer zuurstof

  • door verkeerd aangeleerde adempatronen (bv geforceerde buikademhaling),

  • ... én door stress.

 

Stress heeft een grote invloed op onze ademhaling. Het maakt de ademhaling sneller en/of dieper zodat er chronische hyperventilatie ontstaat. Deze toestand van chronische hyperventilatie zorgt voor een blijvende stresstoestand van je lichaam. Die vaak vicieuze cirkel, leidt tot tal van uiteenlopende klachten. Denk aan klachten die rechtstreeks verband houden met je ademhaling zoals astma of chronische bronchitis, maar ook aan klachten zoals CVS, fibromyalgie, hoge bloeddruk, migraine, ed.

 

Wil je meer weten over Prof. Buteyko, zijn methode en de achterliggende theorie, kom dan naar één van de gratis info-avonden.

 

Wil je graag de Buteyko ademmethode leren, dan ben je van harte welkom op één van de groepscursussen. Doe je het liever individueel, dat kan ook! (zelfs via Skype)

De ervaarbare adem

Ademen: we doen het elk moment van de dag (en nacht), vaak onbewust, soms bewust. Je moet er niets voor doen. Het gaat vanzelf! Fantastisch toch?!

 

Onze adem reageert

op elke verandering in ons leven

op wat we doen

op hoe we ons voelen.

 

Wat gebeurt er met je adem als je stress ervaart? Als je schrikt? Als je rustig bent? Als je een inspanning levert? Als…

 

Door je adem waar te nemen, merk je wanneer je uit balans geraakt.

 

Wil je op een ontspannende manier helder krijgen hoe jouw adem beweegt? Welke invloed je zelf hebt om weer vrij te ademen? 

We gaan de adem lokken om opnieuw vrij te stromen. Met aandacht de adem waarnemen. Je bewust worden van blokkades en spanningen en deze door eenvoudige, zeer effectieve ademoefeningen opheffen. Om ons weer energiek, vitaal en ontspannen te kunnen voelen.

Redenen om met de ervaarbare adem aan de slag te gaan kunnen zijn: 

Ademproblemen, hyperventilatie, gevoel van gespannenheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn-out, concentratieproblemen, stemproblemen, angsten, depressie en/of paniekaanvallen.

Hiervoor kan je een individuele afspraak maken of deelnemen aan de ademtraining 'Vrij ademen'.  

Maar ook gewoon zin in me-time en heerlijk ontspannen is reden genoeg om aan ademtraining 'Vrij Ademen' deel te nemen. 

 

Inge vertelt:

"Op 52 jarige leeftijd liep ik een longontsteking op. Het jaar erop begon ik veel te hoesten en kreeg het steeds benauwd. Via de huisarts kwam ik bij de Longarts terecht. Na een foto en een functie ademtest vertelde hij me:  “Met je longen is niets aan de hand. Alleen sinds de longontsteking is dit een zwakke plek geworden waardoor er meer slijmvorming ontstaat. Ik geef je een inhaler zodat alles verwijdt wordt, en je het slijm makkelijker op kan hoesten”.

Ik kon dit niet accepteren. Ik had nog nooit ergens last van gehad en nog nooit medicijnen gebruikt. Ik consulteerde een acupuncturist en een natuurgenezer. De natuurgenezer zorgde ervoor dat ik meer rechtop ging lopen waardoor mijn borstkast vergroot werd en gaf me ademhalingsoefeningen. Tevens attendeerde hij mij op bepaalde voeding m.b.t. de long functie. Toch moest ik mijn inhaler nog blijven gebruiken.

Tijdens een Yoga vakantie in het buitenland hoorde ik de methode van de Buteyko ademhaling.  Het speelde in mijn hoofd om daar ook wat mee te gaan doen. In het voorjaar van 2019 zag ik een artikel in de plaatselijke krant dat deze workshop in Bergen op Zoom werd gegeven door Greet Oostvogels.

De workshop is erg interessant. In een klein groepje wordt verteld hoe de Buteyko methode werkt en worden de oefeningen steeds gezamenlijk gedaan. Deze gezamenlijke aanpak is heel prettig omdat het best even wennen is om een andere vorm van ademhaling toe te passen (die in het begin heel benauwend is). De workshop bestaat uit 5 lessen van ca. een uur.

Het is de bedoeling dat de oefeningen (die 15 minuten in beslag neemt) 3 x per dag wordt uitgevoerd.

Ik had de eerste 3 weken de oefening alleen nog maar in de ochtend gedaan. Voor de rest van de dag gunde ik me er geen tijd voor.

Greet overtuigde mij er van dat ik me er serieus 3 x per dag mee bezig moest houden om resultaat te krijgen.

Ik heb toen tegen mijn collega’s gezegd dat ik deze oefening wilde doen alvorens ik ging lunchen. En ook in de avond voordat ik ging slapen deed ik trouw mijn oefeningen. Na 1 week hoefde ik geen inhaler meer te gebruiken!!!!! Ik was zo blij!

Greet vertelde tijdens de workshop dat je lichaam (als je trouw de oefeningen deed) zich gaat ontgiften en dat dat per persoon verschillend was.

Ik merkte dat omdat mijn urine steeds donkerder van kleur werd. Na een paar dagen werd hij weer licht. Ook heb ik een dag of 3 veel kramp in m'n benen gehad maar dat is nu ook over.

Inmiddels kan  ik bij de 4e AP m'n adem wel 45-60 seconden stil houden.  (De oefeningen gaan je steeds makkelijker af). Ik ga er dus zeker mee door en ben super blij dat ik aan deze workshop heb meegedaan zodat ik mijn inhaler niet meer nodig heb."

Levens-kracht, Moerkantsebaan 136, 2910 Essen  

0032 / 479 851 482

info@levens-kracht.com